A sajt visszatér

Címkék: know how házisajt

2011.07.22. 14:38

Tegnap újfent gyártottam egy sajtot, ám ezúttal dokumentáltam is a folyamatot. Tehát.

Ami kell hozzá:

- házi tej (a teszkós dobozosból nem fog menni, úgyhogy el kell menni érte a piacra vagy valamelyik kisboltba)

- citrom leve (valaki ecetet használ, nekem a citrom szimpibb volt)

- picuri csipet só (opcionális)

- gézkendő vagy tiszta konyharuha

ENNYI.

Nekem az a szabályom, hogy 1 l tejhez egy citrom kifacsart levét adom. Népi megfigyelésem pedig, hogy 1 l tejből egy mozzarella méretű galacsin lesz.

A kisszámú összetevőkkel pedig így kell varázsolni:

1. Forrald fel a tejet. Nem tudom emlékszel-e rá gyerekkorodból, de őrizni kell, mert egy pillanat alatt kifut, és akkor nem sajtot készítesz majd, hanem tűzhelyet vakarsz. Szóval mikor picit gyöngyözik, máris cselekedj!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. A citrom kifacsart levét öntsd bele! Jön a kémia óra: a citromlétől a tej összeugrik, és ez így van jól, úgyhogy ne kezdd el kevergetni! Kicsit még nézegetheted a furcsa Plötyit az edényben, aztán zárd el alatta a gázt. A Plötyit egy szűrő kanállal pakold át egy tálba, amibe előzőleg belefektetted a gézkendőt vagy konyharuhát. Így már biztatóbban fest. Mi ezúttal elkezdtük a trükközést, és Férj konstruktív javaslatára aszalt vörösáfonyát szórtunk bele. Ezen a ponton te is belezúdíthatod azt, amivel ízesítenél. Csak a fantáziád szab határt, de lophatsz ötletet a sarki gourmet bolt kínálatából is, és tehetsz bele diót vagy csalánlevelet, bazsalikomot vagy snidlinget. Vagy bármit, amit szeretsz. A kevesebb több, úgyhogy egyszerre egyet használj, szerintem. Elkalandoztam, bocs. Itt tartunk:

3. Most az egész kócerájt akaszd föl valahova, és hagyd csöpögni. Én a konyhaszekrény fogantyúját választottam.

 

4. 15-20 perc csöpögés után a Plötyi lehűlt már annyira, hogy kézzel kinyomkodd a kendőn keresztül a maradék vizet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha megvagy vele, a kendőt jó szorosan kösd a Plötyi köré, és a kis batyut helyezd el valahová prés alá. Mondjuk beleteheted egy lábosba, a tetejére pedig rápakolhatsz egy másik, kisebb lábost tele vízzel. Hagyd szegényt a prés alatt kb. 12 órára.

5. Ha letelt a présidő, bogozd ki a sajtot a kendőből, és gyönyörködj! Ismételgesd: Igen, csináltam egy sajtot, vazze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://htbgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr543089119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása